Elektrikli Arabalar Az “Yakmasına” Rağmen Neden Yaygın Değil

Teknoloji dünyasının son zamanlarda en sık karşımıza çıkan isimlerinden biri olan Elon Musk‘ın yönettiği Tesla şirketinin sık sık gündeme getirdiği elektrikli araçlar, normal arabalara göre olağanüstü düzeyde yakıt tasarrufu sağlamaktadır. Ancak buna rağmen günlük hayatta elektrikli araçlarla pek sık karşılaşamıyoruz. Peki elektrikli arabaların hala tercih edilmemesinin sebebi nedir?

Elektrikli Arabaların Avantajları

Normal arabalara göre elektrikli arabalar çok daha az yakıt tüketimi yaparlar. Zaten kendileri hakkında en bilinen özellik de budur. Ancak bu arabaları alan kişiler kendini bir bilinmezliğe atmış oluyor. Çünkü yaygın bir araç çeşidi olmadığı için yaşadığı sorunlarla baş etmek de bir o kadar zordur. Ancak şunu diyebiliriz ki elektrik motorlarının yaşattığı sorun normal dizel ve benzin motorlarından kat kat daha azdır.

Elektrikli bir araç olan BMW i3’ün dış görünüşü

Elektrik motorlarının bakımları için gereken süre de çok daha azdır. Kullanılmaya başladıkları süreden sonra bakıma alınmaları için gereken süre normal araçlara göre üç kat daha uzundur. Bu da sanayinin ve teknik servisin yolunu neredeyse hiç tutmayacağınız anlamına gelir.

Elektrikli Araçların Yedek Parçaları

Elektrikli araçların kullandığı dijital yapıları sayesinde pek çok hareketli parça arabaların içerisinde yer almamaktadır. Bu da arabanın sessiz çalışmasını ve kendini zorlamamasını sağlar.

BMW i3 modeline ait mekanik parçaların görseli

Hatta bu mekanik parçaların azlığı avantaja da çevrilmiş durumdadır. Bazı araçlarda kaput kısmı ön bagaj olarak kullanılmaya başlanmıştır.

Bir Tesla S aracının ön bagajı

Zaten az olan parçaların yedeklerine ulaşmak ise aldığınız arabanın markasına göre değişiklik göstermektedir. Eğer Tesla gibi bir markayı tercih ettiyseniz parçaların Türkiye’de temin edilmesi zor olacaktır. Ancak elektrikli araçlar bugün BMW, Toyota, Honda gibi markalar tarafından bile üretilip satılmaktadır.

BMW i3 üst parçalar

Elektrikli Arabalar Nasıl Şarj Edilir

Artık pek çok araç belli başlı adaptörler kullanılarak evdeki prizlerden bile şarj edilebilmektedir. Elektrikli arabalar hayatımızın içine girmeye başladıkça pek çok yerde ortak şarj noktaları da hayatımıza girmeye başlayacaktır. Bu konuda hizmet vermeye başlayan şirketler Türkiye’nin belli noktalarında hizmet vermeye başlamışlardır. Şarj istasyonlarının bulunduğu bölgede arabanızı bıraktığınız taktirde arabanızın deposu şarj olacaktır. Araç şarj maliyetleri için TeslaTurk isimli blogda bulunan araç şarj maliyetleri isimli yazıya göz atabilirsiniz.

Bir Şarjla Arabalar Kaç Km Gider

Elektrikli arabaların menzili modeline ve markasına göre değişiyor olsa da şuan en yaygın kullanılan elektrikli araçlardan biri olan BMW i3’ün menzili günde 260 km’ye kadar ulaşabilmektedir. Ancak elektrikli araçların menzili bu kadar kısa değildir. Örneğin Tesla Model S daha önce 1078 km menzile ulaşmıştır. Haber Kaynağı

Elektrik Motorunun Gücü Nedir

Genel kanı elektrik motorlarının yokuş çıkarken zorlanacağı ya da yüksek hızlarda sorun yaratacağı yönünde olsa da günümüzde elektrikli arabaların motorları gelişmiş olup böyle bir sorun söz konusu dahi olmamaktadır.

Araç Bataryası Patlamaya Yol Açar mı

Yaşanan büyük trafik kazaları sonucunda bataryaların sorun çıkartabileceğine dair dedikodular halk arasında dolaşmaktadır. Ancak bu kadar büyük şirketlerin yapmış olduğu araçlarda tabiki bu konu es geçilmemiş olup herhangi bir kaza durumunda batarya ve akü bağlantısı kesilmektedir.

Related Post

Elektrikli Araba Vergileri Ne Kadar

Elektrikli arabalar motorlu araçlar olmalarına rağmen ödedikleri MTV ve ÖTV oranları daha düşük olup çevre dostudurlar. Karbon ayak izi tüketimini azaltmaya teşvik için bu araçların vergileri benzinli ve dizel motorlu arabalara göre daha az tutulmaktadır.

Karbon ayak izi, üretilen sera gazı miktarı açısından insan faaliyetlerinin çevreye verdiği zararın ölçüsüdür.

Elektrikli Arabalar Pahalı mı?

Bu konu tartışmaya açık olup net bir şey söylenememektedir. Ancak bunun yanı sıra daha önce İETT‘de çalışan bir elektrik mühendisinin sunumunda elektrikli otobüslerin henüz tercih edilmemesinin sebebinin aşırı pahalı olması olarak açıklanmıştır. Yapılan sunuma göre elektrikli araçların harcadığı şarj  yıllık 5 milyon euro maliyet tutarken dizel araç yakıtları yıllık 42 milyon euro maliyete yol açmaktadır. Ancak bir elektrikli otobüse ödenecek olan parayla 3-4 dizel otobüs alınabilmektedir. Mühendisin şahsi görüşüne göre çözüm araçları sonradan elektrikliye çevirmek veya piyasanın rahatlamasını beklemektir.

Normal Arabalar Elektrikliye Çevrilebilir mi?

Evet, Türkiye’de bile bu alanda çalışan firmalar bulunmaktadır. Bunun yanı sıra hem elektrikli olup hem de benzinli olarak çalışmaya devam edebilen arabalar da bulunmaktadır. Bu araçlara hibrit otomobil denilmektedir. Bu araçlar kendi şarjlarını da hareket halindeyken doldurabilmektedir. Sektörde araçların elektrikli olduktan sonra sürücüsüz olarak gelişmeye devam etmesi hedeflenmektedir. İnsanların geçişe adapte olabilmeleri için hibrit otomobiller ortaya çıkmıştır.

Hibrit Otomobiller Hakkında

Hibrit otomobiller elektrik motorunun yanı sıra normal benzinli motora da sahip olan araçlara denilmektedir. Bu araçlar kalkış sırasında elektrik motorunu kullanıp hızlanmaya başladıkça normal araç motorunu kullanmaya başlamaktadır. Elektrik motorunu aracın yapmış olduğu kinetik enerjiyi elektriğe çevirerek doldurmaktadır. Bu sayede yakıt tüketim masrafını önemli derecede azaltmış olmaktadır. Bu konuda Türkiye’de en çok öne çıkan firma Toyota’dır.

Sürücüsüz Araçlar Hayatımıza Girecek mi?

Belki herkesin haberi yoktur ancak sürücüsüz araçlar çoktan hayatımızdalar. İstanbul’da bulunan M5 metro hattı sürücüsüz olarak hizmet vermektedir.

Elektrikli araçların öncüsü olan raylı sistem hatları sürücüsüz araç konusunda da bayrağı taşımaktadırlar. İleride bu araçların otomobiller için de hayatımıza girmesini bekliyoruz, bu konuda da aşağıdaki yazımıza göz atabilirsiniz.

Elektrikli ve sürücüsüz araçların İstanbul Havalimanı’nda çalışacağına dair haberimize ulaşmak için tıklayınız.

Ayrıca Türkiye’deki sürücüsüz metro hakkında daha fazla bilgi almak için de alttaki yazımıza göz atabilirsiniz.

Habere ulaşmak için resme tıklayınız.

Elektrikli Araçlar Neden Tercih Edilmiyor

Net bir sebep olmasa da henüz bilinç seviyesinin düşük olması ve araçların pahalı olmasının bunun asıl sebebi olduğunu söyelebiliriz. Çünkü elektrikli araçların sağladığı avantajlar olumsuz yönlerine göre çok daha ağır basmaktadır. Bizler bu araçları kullanmadık ancak İTÜ’de yapılan Elektrikli Araçlar Zirvesi‘ne katıldık ve genel olarak orada öğrendiğimiz bilgileri derleyerek bu yazıyı hazırladık. Eğer ilginizi çekiyorsa yazıda bulunan konular hakkında daha detaylı bilgi almak için araştırma yapmaya devam etmeniz daha uygun olacaktır.

Önerilen İçerikler