Sürücüsüz Araçlar İstanbul Havalimanı’nda Çalışacak

Sürücüsüz araç teknolojisi yıllar süren gelişmesinin ardından hayatımızda sıradan bir hale gelecek seviyeye ulaştı. Geçtiğimiz günlerde açılan Yeni İstanbul Havalimanı‘nda havalimanının iç ulaşımını sağlamak için İETT‘nin sürücüsüz minibüsleri (igabus) kullanılacak. Sürücüsüz minibüs daha önce İstanbul’da yapılan Teknofest Teknoloji Fuarı’nda sergilenmişti.

Konu hakkında belediye tarafından halka açık bir açıklama henüz yapılmamış olsa da Beyazmasa’ya sorulan bir soruya İETT tarafından verilen cevapta bu konuda bir çalışma olduğu belirtilmiştir. Verilen cevap şu şekildedir;

Kurumumuza yapmış olduğunuz başvurunuz incelenmiştir. Bahsi geçen konu ile ilgili olarak kurumumuz ve İGA firması ile görüşmeler devam etmekte olup henüz karşılıklı bir protokol imzalanmamıştır.

Bu konunun sebepleri arasında havalimanın çok büyük olması ve yoğunluğun saatlere göre değişmesinden dolayı personel bulamama sorunun yaşanması yer alıyor. Otonom sistemler anlık yoğunluklarda ortaya çıkan talepleri rahatça karşılayabilmektedirler. Bu konunun bir örneğini de yazının devamında bulunan “sürücüsüz metronun yararı nedir” başlığında bulabilirsiniz.

Sürücüsüz Araçlar Nasıl Çalışıyor

Sürücüsüz araçlar sahip oldukları çeşitli sensörler sayesinde etrafı gözlemleyip önüne bir nesne çıktığı zaman durabilme yetisine sahipler. Uzaktan karşılarına çıkma potansiyeli olan diğer araçları ve insanları fark edebilirler. Gps’ten alınan konum bilgisine göre en uygun yoldan kendileri gidebilmekte olup şuan için trafiğe açık alanda kullanımlarına izin verilmemektedir. İstanbul Belediye Başkanı Mevlüt Uysal’ın açıklamasına göre sürücüsüz araçların öncelikle havalimanı ve trafiğe kapalı diğer yerlerde kontrollü olarak kullanımına başlanması ardından trafiğe katılmaları planlanmaktadır.

Sürücüsüz Araçlar Güvenli Olacak mı?

Her yeni teknolojide olduğu gibi sürücüsüz araç teknolojisi de belli başlı riskler taşıyor. Türkiye dahil olmak üzere dünya genelinde sürücüsüz araçların kullanımı için yapılan testlerde henüz önemli hatalara rastlanmadı. Ortaya çıkan sorunlar genel olarak diğer araç sürücülerine ve yol şartlarına bağlı sorunlardı. Dünyanın bazı şehirlerinde toplu taşıma için sürücüsüz araçlar kullanılıyor.

Related Post

İnsanların pek çoğu yapılan röportajlarda bu teknolojiye güvenmeyeceğini belirtiyor ancak her teknolojinin bir geçiş süreci olduğu gibi burada da sağladığı kolaylıklar sayesinde zamanla insanların görüşlerinde değişimler meydana gelecektir. Bir teknolojinin kullanımının yaygınlaşması için öncelikle kolaylık ve yarar sağlaması gerekmektedir. Belki bundan elli yıl sonra “eskiden arabaları insanlar kullanıyordu” gibi bir söz söyleyebiliriz.

Türkiye’de Sürücüsüz Araç Teknolojisinin Gelişimi

Ülkemizde sürücüsüz araç adımında atılan ilk adım İstanbul’da bulunan M5 Üsküdar – Çekmeköy metro hattıdır. Bu metroda tıpkı az önce bahsettiğimiz minibüste olduğu gibi metronun trenlerini kullanan kimse bulunmamaktadır. Bunun yanı sıra İstanbul Havalimanı için de sürmekte olan bir metro çalışması olup 2019’da açılması planlanmaktadır. İBB tarafından yapılan açıklamaya göre bundan sonra açılan tüm metro hatları sürücüsüz metro olarak açılacaktır.

Sürücüsüz Metronun Yararı Nedir?

Pek çok kişinin aklına ilk makinist çalıştırmayarak masraftan kurtulunacağı gelmektedir. Ancak bu kadar yatırımın sebebi bu değildir. Sürücüsüz metronun en büyük yararı sefer sıklığını kendi ayarlayabilmesidir. Peronda bekleyen insan sayısına göre trenler yola çıkar ve sefer sıklığı o ana göre düzenlenir. Böylece duraklarda yoğunluk yaşanmasının önüne geçilmiş olur.

İstanbul Havalimanı Hakkında Daha Fazla

Havalimanı son teknoloji donanımlarla yapılmış olup yapay zeka en üst seviyede kullanılmıştır. İgabus adıyla hizmet veren sürücüsüz araç teknolojisi bunlardan sadece biridir. Havalimanı hakkında pek çok detaya aşağıdaki videodan ulaşabilmek mümkündür.

Yorumları Göster (0)

Önerilen İçerikler