Ubisoft Gibi Firmalarda Yönetici Olabilecekken Türkiye’de Oyun Sektörünü Sıfırdan Yaratan İsim: Mevlüt Dinç

Bugün Türkiye’de oyun sektöründe yer alıp dünyaca tanınan firmalar ve Türkiye içinde özellikle e-spor’un desteklenmesi için Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlı olarak kurulmuş bir federasyon var. Ancak pek çok kişinin bilmediği bir gerçek ise bu işin arkasında Türkiye’de oyun sektörünü buralara taşıyan ve bunun için yıllarını harcayan bir isim olduğudur.

Mevlüt Dinç’in Oyun Kariyeri Nasıl Başladı?

Mevlüt Dinç'in Oyun Kariyeri Nasıl Başladı

1982 yılında yurtdışında yüksek lisans yapmaya çıktığı zaman aynı zamanda para kazanabilmek için bir kablo fabrikasında çalışmaya başlamıştı. Bu dönemde yeni çıkan ZX Spectrum isimli oyun bilgisayarını alan ve ona bahseden bir iş arkadaşı sayesinde oyun alanına ilk girişini yapmış oldu.

Ancak Mevlüt Dinç oyun oynamayla hiç ilgisi olmadığını fark edip bilgisayarın arka planını incelemeye başladı. İçinden çıkan el kitabı ve programlama dergilerini inceleyerek kendi oyunlarını tasarlamak istedi. İki yıl boyunca bu konu üzerine çalışarak en zor programlama dillerine bile hakim oldu.

Oyun Sektöründeki İlk Adımları

Oyun Sektöründeki İlk Adımları

Mevlüt Dinç, birkaç yıl sonra kablo fabrikasından ayrılınca ZX Spectrum için geliştirici arayan bir ilana başvurdu ve birkaç yıl sonra kendi oyununu da yapmaya başladı. “Gerry the Germ Goes Body Poppin” isimli ilk oyununda insan vücudunu istila eden mikropları konu edinen bir konsept izlemişti. Bu oyunu sunduğu İngiliz Telekom yayınlamayı kabul etti ve bir süre sonra oyun epey popüler bir hal aldı. Oyuna ait videoyu aşağıda görebilirsiniz;

Yaptığı Oyunlar Firmalar Tarafından Paylaşılamamaya Başlandı

Yaptığı Oyunlar Firmalar Tarafından Paylaşılamamaya Başlandı

Amerika’da oyunun sağladığı telif gelirleri sayesinde kariyerinde iyi bir noktaya gelen Mevlüt Dinç artık yeni oyununu hazırlamaya başlamıştı. İkinci oyunu için tekrar İngiliz Telekom’dan teklif gelse de bugün Call Of Duty serisiyle yakından tanıdığımız “Activision” çoktan bu oyunun yayıncısı olmuştu bile.

En Sonunda Kendi Şirketini Yönetecek Seviyeye Ulaştı

En Sonunda Kendi Şirketini Yönetecek Seviyeye Ulaştı

Zamanla Mevlüt Dinç, günümüzde hala tanınan “Ubisoft“, “Activision” gibi firmalar başta olmak üzere pek çok firma adına çalıştı ve çok önemli pozisyonlarda yer aldı. Street Racer, First Samurai gibi pek çok oyun yaptı. Üstelik 1993 yılında Vivid Image adında kendi yönettiği bir şirketi bile olmuştu.

Oyun Motoru Yapacak Seviyeye Ulaştı

1998 yılında artık var olan sınırlara sığamayan Mevlüt Dinç kendi oyun motorunu yapmaya başladı. Actor isimli bu oyun motoru Türkiye’ye gelmeden önce başladığı son projeydi ve Türkiye’deyken tamamlandı. Ardından yaptığı oyunlardaysa kendisi ve ekibinin yaptığı bu oyun motoru kullanıldı.

Kariyerinin Zirvesindeyken Türkiye’ye Döndü

Dünya genelinde böyle büyük başarılar elde eden Mevlüt Dinç artık Türkiye’ye dönerek sıfır seviyesinde olan oyun sektörünü sıfırdan yaratarak büyütmek istedi ve ülkesine geri döndü.

Türkiye’de Yaptığı Her İşle Bir İlki Başardı

Türkiye'de Yaptığı Her İşle Bir İlki Başardı

Türkiye’de kurduğu Sobee Studios şirketiyle daha önce yapılmamış işler üzerine çalışan Mevlüt Dinç, kendi ekibiyle beraber birbirinden büyük oyunlar ve projeler yaptı. Bunları sırayla saymak gerekirse 2004 yılında beta olarak sunulan İstanbul Kıyamet Vakti, bugün bile binlerce kullanıcısıyla hala varlığını sürdüren ve İstanbul sokaklarında geçen bir oyundur. Bu ilkelere bazı örnekler vermek gerekirse;

  • İstanbul Kıyamet Vakti: Türkiye’nin İlk MMORPG Oyunu
  • I Can Football: Dünyanın İlk 11×11 Futbol Oyunu
  • Süpercan: Türkiye’nin İlk Süper Kahramanı (Marvel karakterleriyle birlikte sunulmuştur.)

Türkiye’deki En Büyük Proje: İstanbul Kıyamet Vakti

Türkiye'deki En Büyük Proje: İstanbul Kıyamet Vakti

Türkiye’de dönemin en büyük teknoloji şirketlerinden Mynet gibi firmalara da çeşitli oyunlar yapmış olsa da bugün bile kendisini konuşuyor olmamızı sağlayan en büyük projesi İstanbul Kıyamet Vakti’dir.

Dünyaya düşen bir meteor sonrası kıyametin kopmasını ve hayatta kalan insanların İstanbul’da toplanarak ortaya çıkan yeni yaratıklara karşı varlığını sürdürme çabasını konu alan İstanbul Kıyamet Vakti, ilk Türk yapımı MMORPG oyunudur. Bu alandaki dünya genelinde tanınan bazı oyunlara World Of Warcraft, Metin 2, Knight Online gibi örnekler verilebilir.

Yıllarca oyuna eklenen İstanbul bölgeleri, kendine has oyun senaryosu ve herkesin hayran kaldığı müzikleriyle İstanbul Kıyamet Vakti 2009 yılı gibi 1.000.000 aktif kullanıcıya ulaşmayı başarmıştır.

Dijital Oyunların Yurt Dışına Sunulması Gerekliliği

2009 yılında Türkiye’nin büyümesi için yurt dışına dijital oyunların pazarlanması gerektiğini vurgulamıştır. Türkiye’nin bu alanda ileri seviyelere gelmesinin ileride yaşanacak döviz sıkıntılarına kadar her türlü ekonomik sıkıntıya çözüm bulacağını ve dijital oyunların diğer ülkelere pazarlanmasının pek çok sektöre göre daha kolay olduğuna değinmiştir.

Bu dönemde kurduğu I Can Football oyunuyla da bu dediğini tam anlamıyla başarmış ve dünyanın ilk 11×11 oyunu olan I Can Football oyununu yaklaşık 10 ülkede daha yayına almıştır.

Hatta I Can Football zamanında o derece ciddi bir seviyeye ulaşmıştır ki oyun içerisinde yapılan kupa turnuvasının finali NTV Spor üzerinde yayınlanmıştır;

İşlerin Tersine Döndüğü Nokta

İşlerin Tersine Döndüğü Nokta

Türkiye’de oyun sektörünün büyümesi ve desteklenmesi için kurulan “Türkiye Dijital Oyunlar Federasyonu“na kurucu başkanlık yaptığı 2011 yılında ise daha hızlı büyüme amacıyla TTNET’e satılan Sobee Studios’ta işler Türk Telekom’un içindeki karmaşıklıklardan ötürü ters gitmiş ve Mevlüt Dinç istememesine rağmen stüdyodan ayrılmak zorunda kalmıştır.

Mevlüt Dinç’ten sonra Sobee Studios’a bağlı bulunan oyunlardan neredeyse hiçbiri üzerinde geliştirmeler yapılmamış ve İstanbul Kıyamet Vakti hariç hepsi zamanla unutulmaya başlanmıştır. (Yine de I Can Football hiçbir yöneticinin ilgilenmemesine rağmen 8 yıl ayakta kalabilmiştir.)

Bu Süreçte Tüm Oyun Sektörü Mevlüt Dinç’ten Faydalanmıştı

Dünyaya sunulan Peak Games’in kurucusu Sidar Şahin’in kendisine katkılarından ötürü 2012 yılında Mevlüt Dinç’e teşekkür ettiği videoyu aşağıdan görebilirsiniz;

Aynı zamanda bugün Zula oyunuyla bilinen Lokum Games yöneticilerinin neredeyse tamamı Sobee Studios ekibinden ayrılan geliştirilerden oluşmaktadır.

Bu Süreçte Tüm Oyun Sektörü Mevlüt Dinç'ten Faydalanmıştı

Bugün federasyonundan şirketlerine kadar Türkiye’de oyun üzerine bulunan her şey Mevlüt Dinç’in elinden geçmiştir. Bu süreçlerin tamamını ve detaylarını anlattığı “Hayat Bir Oyun” isimli kitabını da internette bulabilirsiniz.

Kendisinin 2013 Yılında Yaptığı Ted Konuşması

Bugün Mevlüt Dinç Ne Yapıyor?

Yaklaşık 8-9 yıl gibi bir süredir sektörde kendini göstermeyen Mevlüt Dinç geçtiğimiz günlerde Inventuna Games adında bir şirket kurarak çok sağlam ortaklarla beraber oyun sektörüne geri atılacağını duyurdu. Yaptıkları ilk oyunun ön gösterimiyse birkaç gün önce yayınlandı;

Kendisini ve ve oyununa dair gelişmeleri https://www.instagram.com/heroeschained/ adresinden takip edebilirsiniz.

Bir Cevap Yazın