Yapay Zekanın Henüz Sahip Olmadığı 6 Özellik
Her gün kendilerine yeni özellik katan ve gelecekte insanların yerini alacağı düşünülen yapay zeka, insanlar için tehdit olacak kadar özelliği bulundurmasına rağmen, yapamadıkları birkaç özellik bulundu. Yapay zeka spor, sağlık, eğitim ve birçok alanda bize katkılar sağladı. Örneğin; bazı hastalıkları tespit etme, cihazlardan alınan ürünlerin verilerini çıkarma, sporcuların antrenman raporlarını oluşturma gibi birçok alan için faydalı oldu. Ancak günümüz teknolojisinde önemli bir yerde bulunsa da hâlâ yapamadığı bazı özellikler bulunuyor.
1) Tek Başına Karışık Yazılım Geliştiremez
Yapay zeka, yazılımın birbirini takip eden evrelerle düzenli bir şekilde geliştirilmesini yapamaz. Bu işlem genellikle yönetim ve teknik personelin deneyimini ve sezgisini kullanarak gerçekleştirilmektedir ancak yapay zeka bunu tek başına yapamamaktadır. Çünkü yazılımlar bir sorunu çözmek üzere geliştirilir. Bunun için herhangi bir yapay zekanın önce gerekli sorunu tespit edebilmesi gerekir, bu da insanda olan bir yatkınlıktır. Kendi başına geliştirdiği iddia edilen yapay zekalar ise, örneğin GPT-3 insanlar ne yapması gerektiğinin talimatını verdikten sonra yapay zeka aracı GPT-3 görevi yerine getirir. Tek başına yapamamasının nedeni insan anlayışına sahip olamamasıdır. Yazılım geliştirmek, insanların tecrübelerine ve gerekli ihtiyacın yapılmasındaki neden sonuç ilişkisini anlayabilmeye dayanıyor.
2) Yapay Zekanın Özgür İradesi Yok
Yapay zekaların kararları, bulunduğu programın kuralları ile paralellik gösterir. Bu nedenle yapay zeka kendisine önceden verilmiş olan komutları yapar. Bir yapay zekanın, kendi iradesiyle hareket edebilmesi için, eylemlerini amaçlarına göre kontrol altında tutabilmesi ve belirlemesi gerekmektedir. Sonrasında olabilecek olaylarda da kendini açıklayabilmesi gerekir. Bu durum ise şu an mümkün değil gözüküyor. Bu nedenle yapay zekalar, insanlar gibi aldıkları kararları açıklama gibi işlemleri yapmaktan yoksun kalıyorlar. Böylece özgür iradeye sahip olamadıkları anlaşılıyor.
3) Yapay Zeka Mantık Dışı Ürün Oluşturamaz
Yapay zekânın kuralları takip etme kapasitesinin olduğunu ve yaptıklarının belirli verilere dayanılarak oluşturduğunu biliyoruz. Bu nedenle yapay zeka özgün üretimden ziyade söyleneni yapmaya odaklı bir teknoloji olarak karşımıza çıkıyor. Fakat insanlar tarafından icat edilen araçlar, matematiksel teoremler, deneme yanılma yollarına dayalı yöntemler, gündelik kullanımlıklara şekil verilmesi veya bestelenen şarkılar; daha önce görülmemiş ve kişinin özgün olarak yaptığı ürünleri ortaya koyuyor. Yapay zeka ise sadece geçmişte yapılan işlere göre hazırlanıp, nasıl bir ürün ortaya çıkabileceğini mantık çerçevesinde oluşturuyor. Bu nedenle insanlar gibi mantığın dışına çıkıp unutulmaz buluşlar yapamamaktadır.
4) Otonom Araçlar İçin Kesin Kararı Veremez
Otomotiv sektörü artık kendi kendine gidebilen sürücüsüz araçların üretimine daha fazla önem vermeye başladı. Tüm bu sürücüsüz araçlar insan gözetiminde olması gerektiği düşünülüyor çünkü insan gözetimi olmadan yollarda bir güvenlik sisteminin tam anlamıyla oluşturulamayacağı belirtiliyor. Bunun nedeni ise sürücüsüz araçlardaki yapay zekanın doğru kararı veremiyor olmasıdır. Örneğin 2 aracın çarpışması sonucu oluşan bir kazada yapay zeka, hangi aracı onaracağını veya hangi yolcuları kurtaracağının kararını veremez çünkü bu olay yapay zekânın veremeyeceği kadar karmaşıktır. Ayrıca otonom araçlardaki kullanılan yapay zeka tüm verileri ana bilgisayara gönderir ve gelen cevaba göre hareket eder. Bu cevabın değiştirilme veya hacklenme olasılığı yüksek olduğu için yapay zekanın yanlış karar vermesiyle sonuçlanabilir. Sonuç olarak, tamamen sürücüsüz araçların güvenli olmayacağı düşünülmektedir.
5) İyi Bir Yazım Dili Kurgulayamaz
Aslında günümüzde pek çok metin işleme konusunda uzman yapay zeka var. Ancak tüm bu yapay zeka yazılımları, bir metni yazmadan önce birçok benzer örneği taramak zorundalar. Sonrasında yazılan metinler yapay zekanın sadece belirlenen alandaki yazınların örneği sonucu oluşuyor. Örneğin Tolstoy metinlerini veya yazılarını yapay zekaya okutursanız ondan alacağınız tek metin tipi Tolstoy’a ait olanlardır. Sonrasında yapay zekadan Dostoyevski tarzında metin oluşturmasını beklerseniz, hata yapmış olursunuz. Ancak bir insan, Tolstoy ve Dostoyevski okuduğu zaman metinlerden anladıklarını, hayat deneyimi ile bir araya getirerek edebi eserler ortaya koyar. İnsan yazarlar, bir metin içerisinde; öfke, aşk, korku ve üzüntü gibi unsurları kullanabilirken, yapay zeka araçlar duygulardan yoksun oldukları için bu tür özgün farkları metinlere kendi başlarına ekleyemezler.
6) Hastanın Sağlık Durumunu Tek Başına Yorumlayamaz
Günümüzde yapay zeka destekli sağlık sistemleri ile geçmiş belirtiler üzerinden yola çıkılarak bazı hastalıkları tespit edilebiliyor. Ancak hiçbir yapay zeka, insan kontrolü olmadan bireyin genel sağlık durumu hakkında tek başına bir karara ulaşamıyor. Yapay zekânın bedenimizde gerçekleşen reaksiyonları tespit edip bazı tahminlere varabilmesi önemli bir gelişme olsa da hâlâ bu işlemler için insan yardımına gereksinim duyuyor. Özellikle hastalığı kategorileştirme konusunda doktorlara büyük yardım sağlayan yapay zeka, ne yazık ki tek başına hastalıkları tespit etme, ameliyat gerçekleştirme ve başka tıbbi işlemleri tek başına gerçekleştiremiyor.