Bilgisayarda Keylogger Olduğunu Anlama
Bilgisayarınızda bulunabilecek en sinsi ve riskli virüslerden biri olan “keylogger” klavye girişlerinizi kopyalayarak size özel bilgilerinizi (şifrelerinizi, kredi kartı numaralarınızı) çalabilir. Bu virüsün bilgisayarınıza nasıl bulaştığını anlamanız ise imkansıza yakındır.
Bilgisayara Keylogger Nasıl Bulaşır?
Bilgisayarınıza keylogger bulaşması sadece yaptığınız işlemlere biraz daha dikkat ederek rahatlıkla önlenebilecek bir durumdur. Bulaşmasına sebep olabilecek en temel durumlar şunlardır;
- Bilmediğiniz sitelerden dosyalar indirmek.
- Crack’li uygulamalar kullanmak.
- Güvenilmeyen adreslerden gelen mail eklerini açmak.
Özellikle mail servisi bu tarz işler için sıklıkla kullanılmaktadır. Bir diğer karşılaşılan durum ise online oyunlar için hile gibi içerikler sunarak bilgisayarınıza dosyalar indirmenizi isteyen siteler bu duruma sebep olabilmektedir.
Bilgisayarda Keylogger Olduğu Nasıl Anlaşılır?
Keylogger’ın bilgisayarda olduğunu anlamanın birkaç yolu bulunmaktadır.
- Ctrl – Alt – Shift – X tuşlarına aynı anda bastığınızda bir şifre sorma ekranı geliyorsa kesin olarak bilgisayarınızda keylogger vardır diyebiliriz ancak her program aynı giriş ekranını kullanmayacağı için şifre sorma ekranının gelmemesi bilgisayarınızın temiz olduğunu garanti etmez.
- Bilgisayarınızda ctrl – shift – esc kısayollarını kullanarak görev yöneticisini açın. Görev yöneticisinde otomatik olarak işlemler menüsü karşınıza gelecektir. İşlemler arasında services.exe bulunuyorsa üzerine gelip sağ tıklayarak özellikler diyin. Bu kısımda uygulamanın “SYSTEM” değil de başka bir kullanıcıya bağlı olarak çalıştığını görürseniz bilgisayarınızda keylogger var demektir.
- Bilgisayarınızda Windows – R tuşlarına aynı anda basarak çalıştır ekranını açın. Gelen pencereye CMD yazarak komut istemcisine ulaşabilirsiniz. Komut istemcisine “netstat -an | find “:25” komutunu yapıştırdığınızda istemci bir boşluk bırakıp tekrar komut satırına geçiyorsa bir sorun yok demektir.
- Bilgisayarınızda C/Windows/System32 klasörüne giderek SystemDll32.dll ya da SystemDll32.log dosyaları olup olmadığını kontrol edin. Bu dosyalar bilgisayarınızda bulunuyorsa keylogger bulunuyor demektir.
Bu durumda da yapmanız gereken ilk hareket hemen bilgisayarınıza format atmak olmalıdır.
Bilgisayardan Keylogger Nasıl Temizlenir
Keylogger, trojen ya da diğer virüsler gibi bilgisayarda kalmasına ihtimal bile tanınmaması gereken bir virüstür. Bu yüzden yapmanız gereken hamle direkt olarak bilgisayarınıza format atmaktır. Bu işlem için yukarıda bulunan videomuzu izleyebilirsiniz. CD’siz USB’siz format atma işlemini videomuza anlattık.
Telefonda Keylogger Olduğu Nasıl Anlaşılır
Telefon diğer cihazlara göre farklı bir işletim sistemi kullandığı için keylogger farklı şekillerde karşımıza çıkabilir. Bunlar nasıl olacak derseniz Android cihazlarda keylogger gibi bir uygulamanın cihazınıza bulaşması mümkün değildir ancak telefonunuzun kendi klavyesinden başka bir klavye uygulaması kullandığınız zaman bu uygulama klavye verilerinizi kopyalama yetkisine sahip olacaktır. Bu yüzden Google, Swiftkey klavye gibi uygulamalar dışında pek bilinmeyen klavye uygulamalarını kullanmayarak bu sorunun önüne geçebilirsiniz.
iPhone kullanıcıları ise cihazlarını korumak için aynı şekilde orijinal klavye dışında uygulama kullanmamalılar ancak App Store’da yayınlanan uygulamalar ve IOS işletim sisteminin kapalı kutu olması nedeniyle Apple cihazlarda bu sorunun yaşanma olasılığı daha düşüktür.
Rat Nedir
Bilgisayarınıza uzaktan erişilmesine sebep olan bu virüs tıpkı keylogger gibi çok riskli olup verilerinizi çalabilir. Yüksek ihtimalle keylogger testi yaptığınızda bilgisayarınızda rat olup olmadığını da anlarsınız. Yine de bu tarz bir durumda şüpheleniyorsanız bilgisayarda rat olup olmadığını anlama yöntemlerine de göz atmalısınız.